Konst på bolagsområdet

I början av sommaren blev konsthallen beviljad en leadercheck av föreningen Astrid Lindgrens Hembygd för projektet ”Konst på bolagsområdet”. Projektet är ett led i att skapa utflyktsmål i regionen, men syftar även till att öka antalet besökare till bolagsområdet samt skapa arbetstillfällen för konstnärer i coronatider. 

Konsthallen ville få förslag på konstverk som är permanenta, av typen land art eller semipermanenta,
d v s i material som påverkas av väder och vind, så att själva förändringen blir en del av verket. Temat skulle vara sommaren 2020.

Bland de inkomna förslagen valde konsthallen ett verk av konstnären Rose-Marie Holmström, som påbörjar sitt arbete på området under vecka 35. Hennes verk utstrålar en lekfullhet men talar samtidigt om den saknad vi har känt under 2020 till våra nära och hur den sociala distansen har inverkat på våra liv.

Som en första del i projektet uppfördes i juni bygget Prosperous and Architecture av arkitektstudenterna Patrik Johansson och Hannes Hemb. Ett hus på 9kvm byggt i plywood, utformat efter deras egna kroppar. Finurliga lösningar möter besökaren, en skjutbar dagbädd som kan förvandlas till kök och en i väggen inbyggd soffa. I en av konsthallens studios finns även en utställning där du får följa Patrik och Hannes i deras arbete, i form av modeller, foton och deras egna tankar.
Läs mer om bygget här.

Prosperous and Architecture