Utställningar

VÄVLAND

Vävstugan är inte bara en plats där vävningen står i centrum utan också samtalet och gemenskapen som gör att olika människor vävs samman. Det är en plats som ger människan möjlighet till att skapa tillsammans. Genom intervjuer och samtal med väverskor runt om i Småland har vi samlat betydelsen av vävstugan för orten de bor på och för människorna som nyttjar den. I utställningen finns även Jonathan Berglunds vävstol Virserum som är en vägghängd vävstol som är anpassad efter den moderna människans liv.Den 24 februari öppnade utställningen som bjuder in dig som besökare in i en aktiv och levande vävstuga hos oss på Virserums Konsthall.Projektet VÄV
 syftar till att synliggöra och lyfta vävstugornas betydelse och funktion i samhället, både historiskt, nutida och framtida. VÄV kommer arbeta i Kalmar-, Kronobergs- och Jönköpings län med fokus på vävstugor som finns på landsbygd eller på mindre orter. Projektet VÄV – vävstugan igår, idag och imorgon drivs av Virserums Konsthall genom stöd av Svenska Postkod Stiftelsen. Mer om Svenska Postkod Stiftelsen finns här. 

HANTVERKSMÖTEN
– Peter Moëll Dammand

Projekt och utställningen ”Hantverksmöten” är skapat av designern och konsthantverkaren Peter Moëll Dammand tillsammans med den grafiska formgivaren Lars Fuhre och vävstugan i Bredsätra Hembygdsgård på Öland.

Det var i samtalen och mötet mellan Peter och vävarna Eva Jeanson, Inger Pärlsäter och Sonia Larsson från vävstugan i Bredsätra Hembygdsgård som plaggen tog form i och med de olika perspektiven, både kulturellt-, socialt- och generationsöverstigande formades projektet. Grunden i designen är respekten för det vävda tyget. 

Tack till vävstugan i Bredsättra hembygdsgård, Nordisk kulturfond, Svensk-Danska kulturfonden och Danish Art Foundation.

SKUGGLAND

Med inspiration av traditionell skuggteater och berättelser om fabler har vi producerat utställningen Skuggland. Skuggland bjuder in till en värld där du som besökare skapar innehållet med din alldeles egen skugga. Genom att forma föremål eller kroppar framför en ljuskälla skapas bilder och berättelser med skuggan. Det är en interaktiv utställning där du som besökare får möjlighet att undersöka skuggteater som berättarform.

Välkommen in i skuggornas värld.

PXL_20240112_120809843

SJÄLVPORTRÄTT

med Prolympia Virserum

För andra året i rad inviger vi FRIYTAN studio 2 med en utställning av Prolympia Virserums. Utställningen är en del av ett skapandeskolaprojekt där eleverna i mellanstadiet har undersökt känslor. I utställningen får vi möta mängder av porträtt som visar hur olika känslor kan se ut.

Kommande utställningar

MEDAN VI FALLER

Virserums Konsthall har tillsammans med Mistra Sustainable Consumption  och konstnärerna Hillevi Cecilia Högström, Finn Ahlgren och Lars Noväng skapat en utställning kring hållbar konsumtion och konsumtionens roll i framtiden. Hur ser hållbar konsumtion ser ut? Finns den? Kan konsumtion vara hållbar? 

Vi lever idag i ett samhälle där konsumtionen är motorn i ekonomin, hur kan vi egentligen förändra detta beteende? Varje del i samhället har en roll att ifrågasätta detta mönster av beteenden. I detta samarbete möts konsten och vetenskapen med fokus på dagens ohållbara konsumtion, en process och utställning som vi på Virserums Konsthall ser som betydelsefullt. 

Invigning den 20 april, 14.00 – plan 2 

BILD: Del av Hillevi Cecilia Högströms verk

EN KVINNAS INRE LIV

FRIYTAN visar Sebina Masinovic. 

FRIYTAN inviger sin tredje utställning för säsongen med verk av Sebina där färger, former och känslor tar form. 

”I mina målningar har jag tagit intryck av olika konstnärer som Jackson Pollock, Monet, Van Gogh och Picasso. I mina målningar hittar man bland annat spår av impressionism, postimpressionism, expressionism, kubism.

Jag tycker om att måla färgstarkt och gärna i större format med inslag av varierande strukturer. Inspirationen till det jag målar hämtar jag i naturen och hos människor. I mina målningar kan man ofta se att jag tagit intryck av de olika årstiderna. När jag börjar med en målning har jag inget facit för hur den ska bli utan det är känslan som styr vad slutresultatet blir. ”

Invigning den 20 april, 14.00 – plan 2