Utställningar

VÄVLAND

24 februari – 1 december
Vävstugan är inte bara en plats där vävningen står i centrum utan också samtalet och gemenskapen som gör att olika människor vävs samman. Det är en plats som ger människan möjlighet till att skapa tillsammans. Genom intervjuer och samtal med väverskor runt om i Småland har vi samlat betydelsen av vävstugan för orten de bor på och för människorna som nyttjar den. I utställningen finns även Jonathan Berglunds vävstol Virserum som är en vägghängd vävstol som är anpassad efter den moderna människans liv. Den 24 februari öppnade utställningen som bjuder in dig som besökare in i en aktiv och levande vävstuga hos oss på Virserums Konsthall.

 

 

Projektet VÄV syftar till att synliggöra och lyfta vävstugornas betydelse och funktion i samhället, både historiskt, nutida och framtida. VÄV kommer arbeta i Kalmar-, Kronobergs- och Jönköpings län med fokus på vävstugor som finns på landsbygd eller på mindre orter. Projektet VÄV – vävstugan igår, idag och imorgon drivs av Virserums Konsthall genom stöd av Svenska Postkod Stiftelsen. Mer om Svenska Postkod Stiftelsen finns här. 

HANTVERKSMÖTEN
– Peter Moëll Dammand

Projekt och utställningen ”Hantverksmöten” är skapat av designern och konsthantverkaren Peter Moëll Dammand tillsammans med den grafiska formgivaren Lars Fuhre och vävstugan i Bredsätra Hembygdsgård på Öland.

Det var i samtalen och mötet mellan Peter och vävarna Eva Jeanson, Inger Pärlsäter och Sonia Larsson från vävstugan i Bredsätra Hembygdsgård som plaggen tog form i och med de olika perspektiven, både kulturellt-, socialt- och generationsöverstigande formades projektet. Grunden i designen är respekten för det vävda tyget. 

Tack till vävstugan i Bredsättra hembygdsgård, Nordisk kulturfond, Svensk-Danska kulturfonden och Danish Art Foundation.

Lägg till din rubriktext här

MEDAN VI FALLER

Virserums Konsthall har tillsammans med Mistra Sustainable Consumption  och konstnärerna Hillevi Cecilia Högström, Finn Ahlgren och Lars Noväng skapat en utställning kring hållbar konsumtion och konsumtionens roll i framtiden. Hur ser hållbar konsumtion ser ut? Finns den? Kan konsumtion vara hållbar? 

Vi lever idag i ett samhälle där konsumtionen är motorn i ekonomin, hur kan vi egentligen förändra detta beteende? Varje del i samhället har en roll att ifrågasätta detta mönster av beteenden. I detta samarbete möts konsten och vetenskapen med fokus på dagens ohållbara konsumtion, en process och utställning som vi på Virserums Konsthall ser som betydelsefullt. 

BILD: Del av Hillevi Cecilia Högströms verk
Edvin Lindh - fotografi

BILDER PÅ GRÄNSEN

Här möter vi Edvin Lindh och Mari Boman – två fotografer från början av förra sekelskiftet.

Deras bilder har blivit bevarade till eftervärlden och vi får nu möta både dem själva och människorna och platserna de fotograferade.

Efter en donation av familjen Lindh äger nu Hembygdsföreningen i Virserum Edvins glasplåtar. Ingemar Emrin har i sin tur digitaliserat glasplåtarna och sen har Christina Claesson under en längre period kartlagt personerna som förekommer på fotografierna samt forskat kring Edvin Lindhs och Mari Bomans liv.

Utställningen är framtagen för att ge nutidens människor kunskap om de som gick samma vägar före dem. Hur hanterade de sin samtid? Vilka beslut tog de som formade deras liv?

 

PXL_20240112_092010847

SKUGGLAND

Med inspiration av traditionell skuggteater och berättelser om fabler har vi producerat utställningen Skuggland. Skuggland bjuder in till en värld där du som besökare skapar innehållet med din alldeles egen skugga. Genom att forma föremål eller kroppar framför en ljuskälla skapas bilder och berättelser med skuggan. Det är en interaktiv utställning där du som besökare får möjlighet att undersöka skuggteater som berättarform.

Välkommen in i skuggornas värld.