Utställningar

EPA-LOVERS
- Erik Danielsson
22/2 – 30/11
Dokumentärfotografen Erik Danielsson har mellan åren 2021 och 2023 följt motorburna ungdomar längs skogsvägarna på det småländska höglandet. Utställningen EPA-lovers skildrar de visuella och emotionella ingredienserna hos EPA-kulturen: kläderna, fordonen, miljöerna, interiörerna, människorna och deras berättelser.
Förutom porträtt, interiörbilder, situationsbilder och landskapsbilder utgörs utställningen också av video- och textverket ”Skogsvägar”. Här har Erik Danielsson samarbetat med författaren och estradpoeten Louise Halvardsson (f. 1982 i Nässjö) som utifrån materialet skrivit en samling dikter med EPA-ungdomarna som avsändare.
Instagram:
instagram.com/fotoerikdanielsson
Hemsida:
erikdanielsson.se


Där träden faller av sig själva
- Hilma Franzon & Jörgen Franzon
22/2 – 30/11
I den täta snårskogen, där klövar behövs för att hoppa och tassar för att smyga, öppnar sig en värld som inte anpassar sig efter oss. Här finns inget spångat promenadstråk och inga elljus som leder vägen. Mörkret är kompakt, en ogenomtränglig slöja där skogens egna väsen härskar, bortom människans kontroll.
Det här är en plats där skogen är skogen – rå, vild och oberäknelig. En plats där människan inte är frälsaren, utan en gäst, och ibland ett offer. Vi har vant oss vid tanken på att tämja och skydda, att rädda naturen från sig själv, men här är rollerna ombytta. Skogen vill inte oss väl. Här blir tam vild.
Där träden faller av sig själv är en utställning som utforskar relationen mellan människa och natur. Genom måleri i stort format, keramiska skulpturer, teckningar och måleri skapas en plats där historien om det som varit möter framtiden. Vad händer när vi inte längre står i centrum, när vi möter något annat än oss själva?
Instagram:
instagram.com/jorgen.franzon
Hemsida:
Franzon.art

Gläntor
- Anders Jansson
22/2 – 30/11
I Anders Janssons skulpturutställning Gläntor är utgångspunkten skogen, Anders är intresserad av det som händer när man som betraktare rör sig i ett rum och i utställningen vill han skapa drömsk illusion av att besökaren är i en levande skog med händelserika gläntor. Skogen är också något han ofta återvänder till rent tematiskt. Anders ser på trä, och träd som en metafor för tiden, respektive livet.
Anders Jansson, f. 1963, är en svensk skulptör, känd bl a för offentliga utsmyckningar på många håll i landet. Han har även undervisat i skulptur på Konstfack. Som konstnär arbetar han främst med skalan, materialet och det tredimensionella rummets möjligheter, där materialen och motiven får gå in i varandra och skapa oväntade möten
Instagram:
instagram.com/anders9086
Hemsida:
Skulpturkonst.se

Verk av Anders Jansson

Life is a Highway
- Prolympia
Vad är identitet och hur skapar vi den? Var finns den och hur visar vi vilka vi är? EPA – kulturen är stark i Virserum med omnejd. A-traktorn eller EPA-bilen som det också kallas är inte bara ett sätt att ta sig från A till B utan också ett verktyg för att få ett hållbart socialt liv på landsbygden och ett sätt att visa vem man är. Prolympias elever årskurs 9 har arbetat med att skapa personliga attiraljer/EPA-prylar att använda i sina egna Epa- bilar. De har på egen hand designat och producerat sina verk under sina slöjdlektioner.
Papyruskristaller av Ossian Eckeman
Ossian Eckerman, född 1981, bor och verkar som konstnär i Stockholm. Han är utbildad på Konstfack. Ossians Eckermans konstnärliga praktik innefattar muralmåleri, skulpturer, textila collage målningar, objekt och installationer. Ossian Eckerman har tidigare målat muraler i bland annat Helsingfors, Stockholm och t ex på Skatteskrapan i Göteborg.
Mer om Ossian Eckerman:
Ett nyfiket sökande efter nya formspråk präglar Ossian Eckermans konstnärskap. Han uppfinner ständigt nya processer i sitt bildskapande och arbetar med skulpturala former, lager och abstraktioner, eller konstruerar mönster bara för att sedan dekonstruera dem.Ossians val av kulörer ger också verken en ytterligare dimension och hjälper till att skapa rörelse samt befästa de narrativ som formerna vill förmedla och skapa harmoni.
KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR:

Träkraft
TRÄKRAFT är en utställning om trä, likaså om människors relation till trä. Utställningen vill visa på vad trä kan betyda för olika individer, vilka möjligheter man kan se med hjälp av trä som medium, samt även illustrera att vår syn på trä är djupt personlig och individuell.
Somliga ser kort och gott på trä som ett hjälpmedel som har hjälpt människan på olika sätt, alltsedan vi lärde oss att bygga skydd samt kontrollera eld.
Rent kulturhistoriskt sett har trä varit en ständig följeslagare, från sumerernas uppfinning hjulet fram till vår tids arkitektur, teknik och bruksföremål.
Somliga ser också på trä som en trygghet, någonting som alltid funnits i närheten sedan barndom till vuxen ålder, något allmänmänskligt att hantera. Kanske hade man en förälder som arbetade med trä på något vis och man förknippar därför trä med dofter eller mer taktila förnimmelser. Detta kan i sin tur väcka känslor och påverka oss. Ibland kan trä vara kopplat till djupare saker inom oss själva och även vara sammanflätat med historier och livsöden. Skogen i sig är något alla har en relation till.
För vissa är kanske själva förvandlingen av träet det centrala, dvs, från träd till föremål och den ibland ganska avancerade processen däremellan. Hantverkets regler och förutsättningar.
För andra kan estetiska värden vara mer centrala, dvs slutproduktens utseende. Mängden stilepoker och uttryck som inryms i konsthistorien är också en värld i sig, som i sin tur berättar om våra visuella ideal och förutsättningar på olika håll i världen genom tiderna. Det visar oss hur vi historiskt sett har velat framstå genom våra val av visuella uttryck. Med hjälp av träet har vi kunnat kommentera vår samtid.
I många fall rör det sig också om lokala förutsättningar, t ex vilka träslag som det finns tillgång till i närheten. Även träslagets materiella egenskaper är högintressant för de som bearbetar det. Därför kan flera arbetssätt och processer, närma sig kemi, fysik och t om liknas vid matlagning. Vissa träkonstnärer närmar sig till och med alkemi i sin konstnärliga praktik och söker efter någon slags kvarliggande magi i träet, något bortom den fysiska världen.
Trä kan dock betyda något helt annat för andra, t ex ett mer hållbart alternativ till andra mer destruktiva råvaror och material i vårt moderna samhälle. Ett material som till största delen kan användas i ett kretslopp med naturen. Träets beständighet kan med fördelar modifieras men även ur nedbrytning av trä kan något positivt uppstå.
Ibland är hantering av trä till och med en förutsättning för liv på vissa platser. För t ex Virserum med omnejd har trä och träindustri länge spelat en viktig roll för bygden.
I utställningen vill vi därför visa en samling av människor med alla dessa infallsvinklar och väcka tankar, inspirera, berätta historier och kommentera, både vetenskapligt och känslomässigt.
Om barn går i en skog dröjer det för det mesta inte länge tills de håller i en pinne. Ofta vet de inte riktigt varför, mer än att det är en bra pinne. Här spelar inte samhällets inlärda beteenden eller könsroller mycket in. Det finns i våra gener och de flesta barn vet instinktivt vad en bra pinne är, förhoppningsvis också många vuxna. För en bra pinne medför möjligheter.
Medverkande:
Erik Thulén, Thomas Nordström, Mattias Käll, Mattias Bäcklin, Malin Zimm, Lies-Marie Hoffman, Ulf Mejergren & Travis Child, Annika Oskarsson, Jordana Loeb, Anders Johansson & Bodafors Furniture, Kristina Lindberg, Per B. Sundberg, Eyes as Big as Plates, Tänk om Trä.