Pressmeddelande

Ladda ned pressmeddelandet som pdf

Virserum 8 oktober, 2020

Andreas Brändström ny chef för en unik kreativ scen för konst, arkitektur och hantverk

Hösten fortsätter med tre prisade utställningar med teman textil, fibrer och garn

Den kände museimannen och curatorn Andreas Brändström tillträdde 1 september som ny konsthallschef för Virserum Konsthall i Småland. Brändström kommer närmast från Kristinehamns Konstmuseum där han som museichef iscensatte en rad omskrivna utställningar. Han har en bakgrund som tillförordnad intendent för Thielska Galleriet i Stockholm, där Brändström presenterade flera uppmärksammade och omstridda succéutställningar. Brändström gjorde sig från början ett namn som stilbildande gallerist i Stockholm i början av 90-talet. Han delar sin tid mellan Småland, Stockholm och Berlin, där han arbetar tillsammans med partnern Monica Bonvicini, känd italiensk konstnär.

Det är spännande att komma hit till Virserum och lära känna konsthallen och trakten”, säger Andreas Brändström. ”Jag måste erkänna att jag kände dåligt till båda innan jag kom hit men jag har blivit mycket imponerad av utställningarna och den konst och hantverk som visas här — och av själva konsthallen som är helt galen.”

Virserum i Kalmar län var tidigare ett centrum för den svenska möbelindustrin men drabbades hårt av företagsnedläggningar på 1970-talet. Konsthallen grundades 1998 av konstnären och visionären Henrik Teleman i en nedlagd möbelfabrik. Idén var att stimulera samhällets utveckling och kreativitet samt att föra traditionen med hantverk i trä vidare från möbelindustrin. Ett andra tema var från början, och är ännu, textil, en annan viktig tradition i trakten.

Sedan 2004 presenterar Virserums Konsthall stora manifestationer för trä, textil och hållbarhet vilka har uppmärksammats även internationellt. Utställningen TRÄ har blivit ett ledande kreativt och experimentellt forum inom det heta området träarkitektur, med utställare från hela Sverige och även internationellt. Den internationella tävlingen Nödvändighetens Arkitektur, som arrangeras vart tredje år i samband med TRÄ, har sedan starten 2010 lockat totalt över 800 bidrag från mer än 40 länder. 

Nu i höst fylls Virserums Konsthall av tre utställningar på temat textil — Bang Bang — jag söker sammanhang, med konst producerad på plats i Virserum av konstnären Frida Peterson, i samarbete bland annat med den lokala vävstugan; Mäktiga maskan, med stickad och virkad textilkonst från hela Sverige; samt Tråd, en samlingsutställning på temat rörelse med sju konstnärer vilka alla arbetar i textil. Samtliga utställningar är presenterade av utställningsproducenten Carolina Jonsson.

Det är fantastiskt fin abstrakt konst som skulle gå att hänga var som helst, med det textila hantverket som en extra dimension”, säger Andreas Brändström, som ser fram emot att i Virserum samarbeta med lokala konstnärer och konsthantverkare likväl som med konstnärer från hela Sverige och även internationellt. ”Självklart kommer vi att fortsätta att arbeta med trä, textil och den lokala hantverkskulturen — tillsammans och i dialog med samtidskonsten.”

Sedan 2010 är Virserums Konsthall inrymd i det så kallade ”Pappershuset”, från början byggt som en tillfällig paviljong för TRÄ-utställningen 2004, med ett väldigt utställningsrum på 850 kvm under ett magnifikt spann i limträ med sju meter i takhöjd och filtrerat ljusinsläpp. Här trivs även växter som samspelar med konsten.

Jag har aldrig sett något liknande”, säger Andreas Brändström. ”Det jättelika valvrummet och takljuset får en att tänka på en centralstation eller artonhundratalsbyggnader som Grand Palais och Quai d’Orsay i Paris. Många av världens mest fantastiska och stilbildande byggnader är ju byggda som utställningspaviljonger tänkta att rivas efter utställningen, som Mies van de Rohes pavljong i Barcelona eller till och med Eiffeltornet. Det är en extrem arkitektur, med en knäpp och kul kontrast med gallerierna på nedervåningen helt utan dagsljus.”

Andreas Brändström är ny på sin post och kan ännu inte avslöja några planer för kommande utställningar.

Men det är klart att pappershusets magnifika valvrum väcker tankar om konst man skulle kunna visa här där man verkligen kan utnyttja de otroliga möjligheterna som rummet, växtligheten och ljuset ger — och att även använda sig av bristen på ljus i de nedre gallerierna. Det är också spännande att fortsätta arbeta med `artists in residence´, som man gjort med stor framgång — konstnärer som kommer hit och bor och samverkar med lokala kreatörer, hantverkare och andra.”

Utställningsproducenten Carolina Jonsson och övriga i den lilla personalstyrkan vid Virserums Konsthall välkomnar Andreas Brändström som sin nya chef och ser med spänning fram emot samarbetet.

Det är roligt med en ny person som Andreas i en liten grupp som vår, som tillför kreativ energi och nya idéer”, säger Carolina Jonsson. ”Hans nätverk i Sverige och internationellt är en spännande tillgång”.

I arbetet vid Virserums Konsthall kommer Andreas Brändström att som tidigare samarbeta med den kreativa design- och kommunikationsbyrån BrittonBritton i Stockholm, vars creative director Christina Britton nyligen besökte Virserum där hon imponerades av upplevelsen.

Det var en otroligt inspirerande och positiv överraskning”, säger Christina Britton- ”Lokalerna förstås men framför allt utställningarna — bland det bästa jag sett i år, både innehållet och gestaltningen. Jag rekommenderar verkligen alla som liksom jag är intresserade av textil och konst ett besök.”

För mer information vänligen kontakta konsthallschef Andreas Brändström på 0495- 313 05 eller andreas.brandstrom @ virserumskonsthall.com.