Kommande utställningar

Invigning och öppning av utställningsåret 2024 – 24 februari, 13.00 

Vi på Virserums Konsthall ser framemot 2024 med flera nya och spännande utställningar. Här nedan följer en sneakpeak på två av våra utställningar som öppnar i februari. 

VÄVLAND

Vävstugan är inte bara en plats där vävningen står i centrum utan också samtalet och gemenskapen som gör att olika människor vävs samman. Det är en plats som ger människan möjlighet till att skapa tillsammans. Genom intervjuer och samtal med väverskor runt om i Småland har vi samlat betydelsen av vävstugan för orten de bor på och för människorna som nyttjar den. Den 24 februari öppnar utställningen bjuder in dig som besökare in i en aktiv och levande vävstuga hos oss på Virserums Konsthall.

 

Projektet VÄV syftar till att synliggöra och lyfta vävstugornas betydelse och funktion i samhället, både historiskt, nutida och framtida. VÄV kommer arbeta i Kalmar-, Kronobergs- och Jönköpings län med fokus på vävstugor som finns på landsbygd eller på mindre orter. Projektet VÄV – vävstugan igår, idag och imorgon drivs av Virserums Konsthall genom stöd av Svenska Postkod Stiftelsen. Mer om Svenska Postkod Stiftelsen finns här. 

HANTVERKSMÖTEN
– Peter Moëll Dammand

Projekt och utställningen ”Hantverksmöten” är skapat av designern och konsthantverkaren Peter Moëll Dammand tillsammans med den grafiska formgivaren Lars Fuhre och vävstugan i Bredsätra Hembygdsgård på Öland.

Det var i samtalen och mötet mellan Peter och vävarna Eva Jeanson, Inger Pärlsäter och Sonia Larsson från vävstugan i Bredsätra Hembygdsgård som plaggen tog form i och med de olika perspektiven, både kulturellt-, socialt- och generationsöverstigande formades projektet. Grunden i designen är respekten för det vävda tyget. Utställningen öppnar den 24 februari på Virserums Konsthall.

Tack till vävstugan i Bredsättra hembygdsgård, Nordisk kulturfond, Svensk-Danska kulturfonden och Danish Art Foundation.

SKUGGLAND

Med inspiration av traditionell skuggteater och berättelser om fabler har vi producerat utställningen Skuggland.
Skuggland bjuder in till en värld där du som besökare skapar innehållet med din alldeles egen skugga. Genom att forma föremål eller kroppar framför en ljuskälla skapas bilder och berättelser med skuggan. Det är en interaktiv utställning där du som besökare får möjlighet att undersöka skuggteater som berättarform. Välkommen in i skuggornas värld.

Porträtt med Prolympia Virserum

För andra året i rad inviger vi FRIYTAN studio 2 med en utställning av Prolympia Virserums. Utställningen är en del av ett skapandeskolaprojekt där eleverna i mellanstadiet har undersökt känslor. I utställningen får vi möta mängder av porträtt som visar hur olika känslor kan se ut.