Nödark 2019 – Vinnare och hedersomnämnanden
Juryns utlåtande:
I inbjudan till 2019 års tävling om Nödvändighetens arkitektur formulerade juryn sina förväntningar på bidragen så här: ”Med hänsyn till de mest angelägna frågorna idag skulle juryn särskilt gärna vilja se bidrag som handlar om landsbygden – återaktivering av glömda platser genom både ombyggnad av befintliga byggnader och genom nya typologier, som till exempel förenar boende, arbete och fritid. Som många andra söker vi ett formspråk som är utvecklat för mindre städer och orter och som spänner från landskap och typologi till detaljer och material”. Som påpekas här är ”glömda platser” ett globalt problem. Men det är också i hög grad en fråga som Virserums konsthall ägnat sig åt allt sedan starten för 15 år sedan. Landsbygden och framtiden är också temat för årets utställning, Trä 2019.
Den 27:e juni presenterades vinnarna på konferensen Smålands Trädag 2019 som anordnades av konsthallen. Den 30:e juni invigdes utställningen Nödvändighetens Arkitektur där utvalda projekt från tävlingen visas.
Över 60 förslag från hela världen skickades in till årets tävling. På ett möte i Virserum i början av maj, avslutat med ett överraskande snöfall, gjorde juryn, efter hårt arbete med många bra projekt, de flesta inom det föreslagna temat, följande val:
De vinnande projekten samt motivering:
A home of sport, community and celebration Pingelly Recreation and Cultural Centre av Iredale Pedersen Hook Architects tillsammans med Advanced Timber Concepts Studio, Australien
Pingelly Fritids- och kulturcentrum ges ett pris för projektets avspända ledighet som skapar en öppen mötesplats med rötter i en lokal kultur, byggt av lokala material och med anläggningens olika stora rum sammanhållna av en öppen veranda, en trottoar i ingenstans. Pingelly är en liten stad med ca 1000 invånare. Den ligger i det glest befolkade ”Vetebältet” i västra Australien och har alla de problem som är förbundna med liknande områden i form av en åldrande befolkning och minskande jobbmöjligheter. Idrott har traditionellt varit viktigt både bland de vita och hos ursprungsbefolkningen. Det nya centret är ett initiativ från regionen, som svar på en bred önskan hos befolkningen. Fyra byggnadskroppar med festlokaler med bar, idrottshall med omklädningsrum, gym och förråd förenas av en veranda öppen mot de befintliga idrottsplanerna i öster. Verandan utgör en välkomnande ”breezeway”, en skuggad och genomventilerad yta i det varma klimatet. Alla ytor är av förtillverkade delar i eukalyptusträ, som växt och bearbetats lokalt. Dimensionerna är kraftiga för att tåla det tuffa klimatet. Det är den första offentliga träbyggnaden i västra Australien på nästan ett sekel. Iredale Pedersen Hook Architects grundades 1999 och arbetar med hållbara byggnader i ett land ”präglat av den öppna horisonten”. De vann ett pris i Nödvändighetens arkitektur 2016 för ett äldreboende för ursprungsbefolkning.
Stokkøya – Investigating the potential of rural communities av Pir II, Norge
Stokkøya lokal utveckling i ett landsbygdsområde ges ett pris för en lekfull arkitektur, tillkommen efter ett lokalt initiativ till att utveckla detta glesbygdssamhälle. Det består av moderna byggnader med en hög typologisk uppfinningsrikedom, skicklig användning av material och god anpassning till platsen. Stokkøya är en ö vid Atlantkusten norr om Trondheim i västra Norge. Initiativet togs i början av 2000-talet av en lokal lantbrukare som inte ville se sin bygd förtvina. En Strandbar, en byggnad med verkstäder, bryggeri och matlaboratorium, ett Strandhotell och enfamiljsbostäder och fritidshus har byggts längs en mer än en kilometer lång bukt, öppen mot Atlanten. Turismen är en ekonomisk möjlighet i denna avlägsna bygd, men den skapar också jobb åt fler permanentboende. Återanvända material och halvklimatiserade zoner i byggnaderna är delar av hållbarhetskonceptet. Pir II Arkitekter startades i Trondheim 1994 med målet att rita en ”god, lekfull och hållbar arkitektur”.
Healing Garden av ZRS Architekten, Tyskland
Healing Garden traumaterapicentrum ges ett pris för projektets vackra och ekologiskt och socialt ansvarsfulla återanvändning av traditionella typologier och teknologier i modern omtolkning, baserat på ett omsorgsfullt arbete med både principer och lokal förankring. Chamchamal är en stad med en stor del flyktingbefolkning. Traumacentret, som drivs av Jiyan Foundation for Human Rights, erbjuder terapi för de som är traumatiserade av kriget. Trädgården är en mötesplats för patienter och grannskap. Det traditionella gårdshusets typologi och användningen av soltorkat tegel med halminblandad puts är inte bara passande för förutsättningarna utan erbjuder också patienterna en knytning till sina tidigare bosättningar. Samtidigt öppnar det moderna paviljongsystemet upp anläggningen för omgivningen. Hela anläggningen kommer att ta många år att slutföra med bageri, friluftsteater, samlingslokaler och verkstäder för traditionella hantverk som används i terapin. Kontoret ZRS är specialiserade på traditionella byggnadsmaterial och har sedan starten 2003 varit engagerad i projektering och forskning med sikte på att minimera fossilanvändningen.
Hedersomnämnanden samt motivering:
Drawing from context av Davide Macullo Architects, Schweiz
Drawing from context får ett hedersomnämnande för sitt allvarliga, märkliga och lekfulla försök att begära mycket mer av arkitekturen än skydd från elementen. Detta hus i byn Rossa i Calancadalen i sydöstra Schweiz är en ”levande skulptur”, skapad i samarbete med konstnären Daniel Buren. Det korsformiga lilla huset har två bostäder ovanpå varandra. Interiörerna är i obehandlat trä med en uttrycksfull takstol. Träfasaden är målad randig i rött, grönt och vitt.
Mpanau-Community Centre av Depan Rumah Studio, Indonesien
Mpanau gemenskapshus får ett hedersomnämnande för sitt lokalt producerade mångfunktionella gemenskapshus som ger offren för en naturkatastrof tillbaka något av den viktiga känslan av normalitet och gemenskap i en krissituation. En jordbävning och tsunami drabbade byn Mpanau i Indonesien 2018 och tvingade invånarna att flytta och bosätta sig i tält. Projektet gav dem en Bantaya, ett traditionellt gemenskapshus, användbart som lekplats, för möten och för idrott. Rummet på 100 kvadratmeter är byggt i ett modulsystem av bambu sammanfogat av rotting och täckt av ett tak av rumbia. Allt växer lokalt.
Tre Søstre av Salmela Architects, USA
Tre Søstre får ett hedersomnämnande för sin tätt sammanhållna grupp av tre besläktade små hus med varsin egen karaktär och en passande enkel detaljering. Namnet Tre systrar ger associationer till de nordiska fiskare som bosatte sig här vid Lake Superiors tuffa kust för ett sekel sedan. Projektet är ett privat initiativ till att bygga små hus för uthyrning till turister i ett litet samhälle. De tre husen är del av en bebyggelse av enfamiljshus i slänten ner mot vattnet. Det lilla fotavtrycket är inspirerat av nordiska loftbodar med en utkragande övervåning. Stommen är av prefabricerat trä med fasadpanel i cederträ.
Retracer Aubrac: Pathway through nothingness av Sato (studio associatif architecture + territoires), Frankrike
Spåren av Aubrac får ett hedersomnämnande för sin poetiska tolkning av ett åldrigt landskap och dess möjliga omställning till ett modernt ekologiskt lantbruk. Juryn skulle gärna se detta examensarbete av två studenter förverkligat i någon form. Aubrac är en granitplatå i södra Massif Central i Frankrike, känd för sitt bete för kor och för sin traditionella osttillverkning i ”burons”, ett slags fäbodar ute i betesmarkerna, de flesta nu bara ruiner. Projektet föreslår att rekonstruera dessa burons och återuppliva lantbruket i form kooperativ för ekologisk produktion.
Som sin slutsats skulle juryn, som alltid, vilja understryka vikten av en kunnig och engagerad beställare, en lokal förankring och en skicklig arkitekt för att nå ett gott resultat. Sådana projekt, som de vi ser i det här urvalet, ger oss något vi behöver så väl idag, hopp.
Claes Caldenby, professor emeritus i Arkitekturens teori och historia vid Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Tone Selmer-Olsen, arkitekt and biträdande professor vid Arkitektur och designhögskolan, Oslo och ansvarig för masterkursen In Transit.
Johan Tali, arkitekt och grundare av molumba architecture i Tallinn, Estland. Kurator för den estniska utställningen på 14:e and 15:e Biennalen i Venedig.
Valda projekt till utställningen är:
&Rundquist, SWE – The yellow line – Celebrating the everyday life – Kallhäll station – Detail matters
70°N arkitektur, NOR – Layered Landscapes Lofoten
70F, NLD – Visitors Centre
Burnazzi Feltrin Architects, ITA – An upcycling public project
C F Møller Danmark A/S, DNK – A heart for every walk of life
Davide Macullo Architets, CHE – Drawing from context
Depan Rumah Studio, IDN – Mpanau-Community Centre
Diestrich Untertrifaller Architekten ZT GmbH, AUT – Via Donau Administration –College Lamballe – Music and Convention Center Strasbourg– Unterdorf School Höchst – Gut Hochreute application
dmvA Architects, BEL – House TP: Farming in the city
Dreem arkitekter, SWE – Kista Pavillion
Duran-Orensanz-Flores, MEX – The water tower
Egnahemsfabriken, SWE – We build together
Faculty of Architecture, University of Ljubljana, SVN – Mytyrn pavillion
Gustav Appell Arkitektkontor, SWE – Dovetail
Iredale Pedersen Hook Architects, AUS – A vessel to protect, celebrate and share Nyoongar culture
Iredale Pedersen Hook Architects tillsammans med Advanced Timber Concepts Studio, AUS – A home of sport, community and celebration Pingelly Recreation and Cultural Centre
Krupinski/Krupinska Arkitekter, SWE – The Orchard – The King´s Garden
Modersohn & Freiesleben Architekten PmbB, DEU – Meltzow, Reinterpretation of local typology for working and living in rural surroundings
Natural building lab, DEU – Infozentrale auf dem Vollgut
Peeter Pere Arhitektid, EST – SIK-SAK
Pir II, NOR – Stokkøya – Investigating the potential of rural communities
Ravnikar Potokar arhitekturni biro, SVN – Moderns space in historical setting
Room Without a Cause Arkitektur, SWE – Not yet modern
Sacher Locicero Architects, AUT – In the silence of the forest
Salmela Architects, USA – Tre Søstre
Sato (studio associatif architecture + territoires), FRA – Retracer Aubrac: Pathway through nothingness
Spol Architects, NOR/BRA – Amazonia School – The Ring
SSP AG, DEU – GreytoGreen Fritz Henßler Vocational College
Taller General, ECU – PlayGround
Tallerken, USA – FUNdaMENTAL Design-Build Initiative
Titan architects, FRA – Context amd Origins
UArchitects, NLD – de Geluksvogel
ZDES Design-Build, USA – Shotgun Chameleon House
ZRS Architekten, DEU – Healing Garden
För mer information kontakta Barbro Wenden på barbro.wenden @ virserumskonsthall.com eller 0495-31580.