Smålands Trädagar 2019

Den 27:e juni anordnades Smålands Trädagar 2019 på konsthallen. Dagen inleddes med föredrag av riksarkitekt Helena Bjarnegård och Daniel Urey vid LABLAB. Senare presenterades de tre vinnande projekten i den internationella arkitekttävlingen Nödvändighetens Arkitektur av arkitekterna. Temat för tävlingen 2019 angav juryn på följande sätt: ”Med hänsyn till de mest angelägna frågorna idag skulle juryn särskilt gärna vilja se bidrag som handlar om landsbygden – återaktivering av glömda platser genom både ombyggnad av befintliga byggnader och genom nya typologier, som till exempel förenar boende, arbete och fritid. Som många andra söker vi ett formspråk som är utvecklat för mindre städer och orter och som spänner från landskap och typologi till detaljer och material”.

Nedan kan du läsa ett kortfattat program för Smålands Trädag 2019:

Kl 10 Seminariet inleddes med en kort presentation av bakgrunden till dagen och de olika ämnena.

Helena Bjarnegård, riksarkitekt Boverket talade om gestaltad livsmiljö, det uppdrag som regeringen gett boverket och dess betydelse.

Daniel Urey, vid LABLAB talade på temat Den föreställda landsbygden.

Kl 13 De vinnande projekten presenterades. Du kan läsa mer om projekten här.

Kl 16 Dagen avslutades med att representanter för Region Kalmar län och Hultsfreds kommun delade ut priserna.

Under dagen släpptes boken TRÄ 2019 som handlar om konsthallens utställning med samma namn. I boken kan du även läsa om Nödvändighetens Arkitektur och årets tävling. Boken finns att köpa i konsthallens shop.