Vad händer?

Sommarverkstad med konsthallen

Välkommen på sommarverkstad under sommarlovets tre första veckor v. 24-26

Tisdag – fredag kl 14-16. (Ej midsommarafton.)

Varje vecka har ett eget tema: 
v 24 måleri
v 25 skulptur
v 26 tryck

Vi är utomhus på konsthallens gräsmatta!

Ingen föranmälan krävs. 

Skapa bilder  genom cyanotypi

En workshops med konstnären Cecilia Ömalm i Örtagården på BolagsområdetUnder vecka 26 och 27 kommer konsthallen erbjuda workshops där ni som deltagare får möjligheten att tillsammans med konstnären Cecilia Ömalm testa på cyanotypi. I workshopen får du lära dig hur cyantopi fungerar och du kommer arbeta med växtmaterial som finns på området för att skapa bilder. Verken exponeras av solljus, varpå pappret sköljs och torkas på plats. Det går att arbeta även i molnigt väder eller lättare regn. Arbetet sker helt utomhus, passar alla åldrar och är coronasäkert då det går att hålla avstånd.

Material 
I workshopen ingår ca 5 ark med papper. Detta är färdigbestruket papper och de två järnsalter som används är snälla mot miljön, ofarliga att hantera och används bl a i livsmedelsindustrin. Pappret är ett indiskt akvarellpapper som tillverkats av återvunna t-shirts.

 

Vad är cyanotypi?
På 1840-talet uppfann astronomen Sir John Herschel i England en tidig fotografisk metod som kallas cyanotypi. Genom att bestryka papper med järnsalter, skapas ett material som reagerar på uv-ljus. När man lägger föremål eller glasnegativ på ett sådant papper, belyser det med solljus och sedan sköljer av överskottskemin i vatten, framträder en bild i blåskala.

Cecilia Ömalm
Ömalm arbetar med ljusinstallationer, printmetoder och skulptur. Hon började utforska cyanotypin för över 6 år sedan och har sedan dess utvecklat sätt att arbeta med metoden genom direktkopiering med organiskt material som läggs direkt på pappret samt med stora digitalt printade glasnegativ. På Ömalms instagramkonto @ironsaltarchives kan man följa hur konstnären arbetar.

För mer information och anmälan
Kontakta konsthallen på carolina.jonsson@virserumskonsthall.comeller 0495-315 06. Workshopen är gratis att delta i anmälan krävs. Begränsat antal platser. 

Datum och tider

tisdag            29/6              kl 10-12         kl 13-15

onsdag          30/6              kl 10-12         kl 13-15

torsdag         1/7                kl 10-12

fredag           2/7                kl 10-12         kl 13-15

lördag           3/7                kl 10-12         kl 13-15

söndag          4/7                kl 10-12         kl 13-15

tisdag            6/7                kl 10-12         kl 13-15

onsdag          7/7                kl 10-12         kl 13-15

Workshopen finansieras via leader- stöd från Astrid Lindgrens hembygd, EU och den Europeiska jordbruks- fonden för landsbygdsutveckling.