Vad händer?

VirserumsKonsthall2#14B2CDD

25/5 Surrande lördag

Som en del av pollineringsveckan vill konsthallen bjuda in till en dag där det finns möjlighet att lära sig mer om solitära och sociala bin.

kl 11-12
Varför blommar blomman?
Vilda bin (solitära bin) som pollinerare i ett varierat landskap.
En föreläsning med Roger Karlsson. Bosatt i Stenberga sedan 1999, ursprungligen från Nora i Örebro län. Amatörbiolog, som sysslat med naturstudier sedan 1970-talet, främst, fjärilar, steklar, blomflugor men även växter. Arbetade som inventerare av insekter, främst steklar, bin, för Länsstyrelserna i Kalmar och Jönköpings län under åren 2006-2009. Har skrivit en bok om floran i Stenberga socken.

Antal platser är begränsat, anmäl dig till tobias.lundgren @ virserumskonsthall.com eller 0495-31506.

Från kl 12
Mörlunda biodlarförening visar och berättar om att ha honungsbin.
Mer om föreningen hittar du här: www.mörlundabiodlarna.se

Bygg bi-bon med Carolina på Konsthallen.
Öppen workshop där alla får vara med.

Pollineringveckan, 18–26 maj 2019, tar plats över hela landet och har lanserats av nätverket Pollinera mera som ett sätt att öka kunskapen om pollinering och förbättra de olika pollinatörernas livsvillkor.

1/6 TÄLJ med Hemslöjden på Konsthallen

kl 13-15

Tillsammans med Lina Envall från Kalmar läns hemslöjd kan du testa på att tälja smörknivar, nålhus och blompinnar.
Begränsat antal platser anmäl dig till carolina.jonsson @ virserumskonsthall.com eller 0495-315 06.

16/6 Exkursion på de vilda blommornas dag

Tillsammans med Emådalens Naturskyddsförening anordnas en vandring för att tillsammans titta på extra noga på blommor men också bin och fåglar. Samling kl 10 på parkeringen bakom apoteket och vandringen fortsätter ner längs med Virserumsån. Det är en ytterligare del i konsthallens serie om Virserumsån. Även i augusti blir det en exkursion med fokus mossor vid Virserumsån.

Smålands trädagar 27 juni 2019

Välkomna till Smålands trädagar, ett återkommande event på konsthallen som anordnas vart tredje år. I år är eventet EN dag – den 27:e juni. Smålands trädagar arrangeras i samband med öppningen av utställningen Nödvändighetens arkitektur där projekt från den internationella tävlingen med samma namn ställs ut. De vinnande projekt kommer att presenteras av arkitekterna under dagen.

Flera intressanta föredrag kommer att hållas i anslutning till temat för tävlingen 2019, som juryn angav på följande sätt:
”Considering the most pressing issues of today the jury would especially love to see entries that deal with the rural context – reactivation of forgotten places both with transformation of existing buildings and with new typologies, for example combining living, work and ’freespace’. ”

Program 27 juni
Dagen startar 9.30 med registrering och kaffe. Under förmiddagen talar Helena Bjarnegård, riksarkitekt Boverket och Daniel Urey, vid LabLab/ArkLab.

Under eftermiddagen presenteras de vinnande projekten:
A home of sport, community and celebration av Iredale Pedersen Hook Architects tillsammans med Advanced Timber Concepts Studio, Australien
Stokkøya – Investigating the potential of rural communities av Pir II, Norge
Healing Garden by ZRS Architekten, Tyskland

Dagen tar slut ca kl 16. Förfriskningar serveras i utställningen.

Inbjudan och fullständigt program presenteras inom kort. Anmälan görs senst 17 juni per mail till info@virserumskonsthall.com. Var vänlig och uppge namn och faktureringsadress I mailet.
Pris 1000 SEK + moms.