En konsthall i de småländska skogarna

År 1998 invigdes Virserums Konsthall, som en av få konsthallar utanför de stora städerna. En landsbygdens konsthall, vars berättelse är sammanbunden med Virserum som samhälle och ortens historia.

Våra utställningar 

2022 är ett träår. Virserums Konsthall har en lång tradition av att arbeta med trä och om trä. Det har handlat om träts möjligheter som hållbart och konstnärligt material. Konsthallen var en av de tidiga rösterna som förespråkade just träts enorma potential inom träbyggnadskonsten och arkitekturen, något som idag är självklart. För Virserums Konsthall kom arbetet med trä med ortens historia som har en rik möbelhistoria. Men förvaltades till att bli en berättelse om en hållbar framtid.

Läs mer om våra utställningar här. 

Cirkusstoft – den sista svavelstickan

Virserums Konsthall fylls den 3 dec, 12.00,
av cirkusartister, musiker, operasångare och dansare.

”Cirkusstoft – den sista svavelstickan” är en nyskriven unik föreställning som handlar om Svavelflickan som lockas att tända sin sista svavelsticka och får då träda in i en ny magisk värld.

Läs mer och om hur du bokar här!

Skogstokig – en vanföreställning om skador

På konsthallen stora bottenplan har nya utställningar växt fram där vår omställning och inställning till hållbarhet står i fokus.

Vresiga och sneda, med lyra, barkdrag, ytlig blånad, hanteringsskador, kvistar, måttavvikelser eller toppbrott. Likt oss människor har träden unika särdrag som visar livet träden levt i skogen. Särdragen är MADAM: s, urvalsgrund. 

Läs mer utställningen Skogstokig – en vanföreställning om skador här

Mycket

I TRÄ2022 har Virserums Konsthall arbetat med konstnärsgruppen MYCKET som består av Mariana Alves Silva, Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. De har skapat en storskaliga installation på plan 2. 

Installationen är en del av deras konstnärliga forskningsprojekt Trollsyn i hjärtmarkerna som de driver på Linneuniversitetet finansierat av Vetenskapsrådet. Projektet tar sin utgångpunkt i vår tids ohållbara resursanvändning. Hur vi kan fortsätta att leva på vår planet utan att förbruka den.

Nödvändighetens Arkitektur​

I utställningen på Virserums Konsthall presenteras  bidragen, vinnarna och de hedersomnämnda som blivit uttagna i arkitekttävlingen Nödvändighetens Arkitektur. Tävlingen, som arrangeras av Virserums Konsthall, strävar efter att lyfta fram projekt som avser att skapa en framtida arkitektur som är ansvarsfull, omsorgsfull, hållbar, rättvis och öppen. Läs mer här.