En konsthall i de småländska skogarna

Våra utställningar

Sommarverkstad

År 1998 invigdes Virserums Konsthall, som en av få konsthallar utanför de stora städerna. En landsbygdens konsthall, vars berättelse är sammanbunden med Virserum som samhälle och ortens historia.

Virserums Konsthall har öppet tisdag till fredag 12-17, samt lördag och söndag 11-17. Måndagar är stängt. 

2022 är ett träår. Virserums Konsthall har en lång tradition av att arbeta med trä och om trä. Det har handlat om träts möjligheter som hållbart och konstnärligt material. Konsthallen var en av de tidiga rösterna som förespråkade just träts enorma potential inom träbyggnadskonsten och arkitekturen, något som idag är självklart. För Virserums Konsthall kom arbetet med trä med ortens historia som har en rik möbelhistoria. Men förvaltades till att bli en berättelse om en hållbar framtid.

Läs mer om våra utställningar här. 

Under tre veckor har Virserums Konsthalls sommarverkstad öppet med nya skapande aktiviteter varje dag med konstpedagogen Alva Melin. Du är välkommen att komma när du vill och stanna så länge det passar dig. 

Läs mer här

Skogstokig – en vanföreställning om skador

Mycket

Naturen

På konsthallen stora bottenplan har nya utställningar växt fram där vår omställning och inställning till hållbarhet står i fokus.

Vresiga och sneda, med lyra, barkdrag, ytlig blånad, hanteringsskador, kvistar, måttavvikelser eller toppbrott. Likt oss människor har träden unika särdrag som visar livet träden levt i skogen. Särdragen är MADAM: s, urvalsgrund. 

Läs mer utställningen Skogstokig – en vanföreställning om skador här

I TRÄ2022 har Virserums Konsthall arbetat med konstnärsgruppen MYCKET som består av Mariana Alves Silva, Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. De har skapat en storskaliga installation på plan 2. 

Installationen är en del av deras konstnärliga forskningsprojekt Trollsyn i hjärtmarkerna som de driver på Linneuniversitetet finansierat av Vetenskapsrådet. Projektet tar sin utgångpunkt i vår tids ohållbara resursanvändning. Hur vi kan fortsätta att leva på vår planet utan att förbruka den.

Att se på våra handlingar och reflektera kring dem är svårt. I sin bok Naturen har Emma AdBåge tagit sig an verkligheten och klimatet med både humor och allvar. Människan, med sin övertro till sig själv, möter Naturen med stort N.

Läs mer utställningen här.