Pågående utställningar

Såga ut och sy ihop Virserums historia från istid till nutid

4/2 – 2/12 2018

 

Konsthallen öppnande 1998 med Virserum en Dröm och har under 20 år lyft berättelser från orten och omgivande samhälle och nu inleds jubileumsåret med en utställning med och om Virserum.

 

Det du nu möter är en berättelse som sträcker sig över tusentals år med långa linjer och gör snabba nerslag i århundradena. För det är ögonblicken som vårdas i Virserum – det som har betydelse för människorna  här som lyfts fram. Filtret har varit konstnären Peter
Ojstersek. Genom honom har kontakter knutits med startpunkt i en fika där Virserum bjöds in. Peter, tillsammans med konsthallen, har under sitt arbete med samtal, intervjuer, workshops, föreläsningar fångat upp och fogat ihop röster från bygden.

 

Genom utställningssalen sträcker sig den utsågade träån. Likt Virserumsån rinner den genom samhället, och tar dig som besökare genom tiden medan pelarna som håller upp Virserums Konsthall blir till de stöttor som håller upp samhället. Utställningen är ett lapptäcke av berättelser av de hundratals röster som bidragit.

 

Småländska trådar

4/2 – 10/6 2018

 

med Kerstin Björk, Sigridur Eggertsdottir och Åsa Hylén.

 

Virserums Konsthall ligger i en gränsbygd där tre län förenas och i denna utställning möts tre småländska konstnärers verk. Tråden är ett av deras gemensamma redskap i skapandet men uttrycken skiljer sig åt.

 

I verk, där stygnen får växa fram utan tidigare planering, låter Kerstin Björk broderiet ta form i abstrakta världar där ibland anas ett träd eller ett djur. Trådändarna som får sitta kvar på baksidan skapar ytterligare en dimension. I Sigridur Eggertsdottirs mjuka verk har ytan laddats med glimtar av reflektioner och tankar. Starka färgfält och täta broderier knyts samman i former som betraktaren även kan lyssna till. Hos Åsa Hylén förs en dialog med de textila materialen, de som människor sovit på, torkat disken med eller burit, varje bit får spela roll. På ull, bomull, lin och siden fångar tråden ansiktets uttryck eller frökapselns skepnad.

 

 

FRIYTAN

Är en yta där den som vill och har koppling till regionen får ställa ut. Ett projekt som nu är inne på sitt fjärde år och visas i båda av konsthallen studios. Läs mer om FRIYTAN här.

 

Just nu 4/2 till 1/4 visas Bergliot Kvarnares stora målningar där betraktaren möter det småländska landskapets skogar och sjöar. I den motsatta studion finns Martina Nilssons målningar där svarta streck fångar ansikten och kroppar.

Öppetider:  

tisdag - söndag kl 12 - 17

Kontakt:  

tel 0495-315 06, info@virserumskonsthall.com

Hitta oss: 

Virserums Konsthall, Kyrkogatan 36, 570 80 Virserum