Pågående utställningar

20/20 – 20 år och 20 konstnärer

22/4 – 14/10

 

De gångna åren har varit inspirationen till detta retrospektiv. En konstnär för varje år, som alla tidigare varit en del av konsthallens historia, blir här till något nytt. Mötet blir över uttryck och tankar – en utställning om livet. För livet är den största historien och konsten den bästa berättaren.

 

Susanna Arwin, Ulrika Berge, Lisa Fjellman, Paul Grähs, Jenny Grönvall, Bertil Hertzberg, Mattias Härenstam, Rabeaa Ibrahim, Richard Johansson, Åsa Jungnelius, Malin Lindmark Vrijman, Åse Marstrander, Eva Nordangård, Robert Nyberg, Lore Nynnell, Björn Olsson, Stina Opitz, Roland Persson, Riitta Vainionpää och Mathieu Vrijman.

 

Konst ska vara för alla, därför finns Virserums Konsthall

 

En ideell förening startas och en konsthall blir till genom Henrik Telemans idéer och hans brinnande intresse för bygden. När dörrarna slogs upp för första gången var det med utställningen Virserum en dröm och den blev starten för kärleksrelationen till samhället. Det blev Virserumsbornas konsthall.

 

Ett konstnärligt experiment som blev en av Sveriges största konsthallar har nu verkat i 20 år i Kalmar läns inland. Med en grund i ställningstagandet för, relationsbygget till och engagerandet av en bred publik. Det handlar om att göra konst med och för människor.

 

 

Någonstans i Småland

17/6 – 2/12

med Emma Ahlqvist, Henrik Bromander och Lena Sjöberg.

 

 

Denna utställning samlar tre småländska konstnärer som här med pennans uttrycksätt skildrar en vardag utanför storstan. Det är berättelser i text och bild som kryper in under huden och inte lämnar någon oberörd. För att hitta mening och glädje i livet är svårt vilken plats man än kallar hem.

 

Emma Ahlqvist samtidsskildring Ta mig härifrån tar fram småstadsmänniskans verklighet. De färgmättade rutorna är fyllda av en kvävande känsla av att längta bort – till någon annanstans – för det är där livet sker.

Henrik Bromander har fångat Smålands mörker i huvudpersonen Eriks liv med tydlig skärpa. Rutorna skildrar smärtan i ett liv där ljusglimtarna är få och meningslösheten kan kännas nattsvart.

Lena Sjöberg har med en restriktiv färgskala och linjens kurva skapat berättelsens Ingamaj, fast i ett liv som hon inte valt. Som skillingtryckens sånger formar orden ett mänskoöde som drivs framåt obönhörligt.

 

FRIYTAN

2/9 – 21/10

 

TOMT en utställning av Holger Schulz (Konstverkstan Mörlunda).

 

Jonatan Wiegert ställer ut sitt måleri.

 

Sheer People ett verk skapat för Virserums Konsthall av Carla Phillips, student på Visual Communications + Change, Linnéuniversitetet i Kalmar.

 

Vill du veta mer om FRIYTAN kan du hitta det här.

 

Såga ut och sy ihop Virserums historia från istid till nutid

4/2 – 2/12 2018

 

Konsthallen öppnande 1998 med Virserum en Dröm och har under 20 år lyft berättelser från orten och omgivande samhälle och nu inleds jubileumsåret med en utställning med och om Virserum.

 

Det du nu möter är en berättelse som sträcker sig över tusentals år med långa linjer och gör snabba nerslag i århundradena. För det är ögonblicken som vårdas i Virserum – det som har betydelse för människorna  här som lyfts fram. Filtret har varit konstnären Peter
Ojstersek. Genom honom har kontakter knutits med startpunkt i en fika där Virserum bjöds in. Peter, tillsammans med konsthallen, har under sitt arbete med samtal, intervjuer, workshops, föreläsningar fångat upp och fogat ihop röster från bygden.

 

Genom utställningssalen sträcker sig den utsågade träån. Likt Virserumsån rinner den genom samhället, och tar dig som besökare genom tiden medan pelarna som håller upp Virserums Konsthall blir till de stöttor som håller upp samhället. Utställningen är ett lapptäcke av berättelser av de hundratals röster som bidragit.

 

Öppetider:  

tisdag - söndag kl 12 - 17

Kontakt:  

tel 0495-315 06, info@virserumskonsthall.com

Hitta oss: 

Virserums Konsthall, Kyrkogatan 36, 570 80 Virserum