Tidigare TRÄ år

TRA2010_plyfa

TRÄ 2013

Kommer man med bil söderifrån till Virserum finner man att det lilla samhället är inbäddat i svart, djup granskog. Hela Småland är fullt av skog. Virserum självt var en gång säte för möbelindustri efter möbelindustri. Även om just de industrierna idag är borta är skog och trä en viktig del för Smålands näringsliv. På samma sätt är skog och trä viktigt för det hållbara samhället. Om mänskligheten ska ha en chans till en långsiktig dräglig framtid handlar det om två saker; sparsamhet och förnyelsebara resurser. Det hållbara samhället är biobaserat. Överhuvudtaget löpte hållbarhetsfrågorna som en röd tråd genom hela 2013.

 

Framtidens träbyggande – Science Fiction?
TRÄ 2013 handlade om framtidens träbyggande. Ibland kallar vi det Science Fiction träbyggande och det låter ju avancerat. Trä kan användas till hus, papper, plast, textil och energi. Trä växer av sig av självt med hjälp av koldioxid (som vi inte vill ha) sol och vatten. Det kan inte bli modernare. Tittar vi på hur vi använder trä som konstruktionsmaterial har det dock inte hänt mycket sedan 1880-talet. Det tillverkas bräder, reglar och balkar som sätts ihop med spik, skruv och beslag. Men hur bygger vi i framtiden, när alla material är dyra och järn är superdyrt?

 

Nog har vi nytta av fler träslag än gran och tall! När massabruken går över från att tillverka pappersmassa till att tillverka textilmassa har exempelvis aspen blivit viktig. Kanske kommer vi i framtiden att odla konstruktionsdetaljer? Kanske kommer vi att sätta ihop hus tillskurna av avancerade maskiner i en fabrik. Det kommer till byggarbetsplatsen som en byggsats där delarna passar ihop som en på en sådan där träkub. Eller kommer vi att gjuta våra hus i biokompositer – så kallad träplast? Eller – börjar vi lära av hur naturen bygger upp urstarka och lätta konstruktioner… Spännande eller hur?

 

Slöjdutställningen ”Bäst i Sverige” visades under 2013 där och utomhus byggde studenter från arkitekt- och ingenjörsutbildningar spännande saker av de mest skilda slag.
Den 26-27 juni samlas proffsen på Smålands trädagar för att lära om och diskutera kring träbyggande och hållbarhet. Då tillkännagavs också vinnarna inom Nödvändighetens arkitektur.

 

2013 handlade om trä i hela Småland.

 

De tre länen beslutade sig för att göra en storsatsning på träindustrin. Bland annat genomfördes ”Träts år i kommunen”. Virserums Konsthall bjöd in till ”Träts år i skolan”

 

Tävlingsupphandlingen för prisvärda flerbostadshus i trä blev en succé – Växjö fick 80 nya hyresrätter i trä! Växjö fick sina första större hyreshus i trä när trähusfabrikstävlingen ”Bygga nu” blev klar. Målet var 40-talet lägenheter, men resultatet blev 80 när vinnaren Värends Entreprenad byggde de hus som arkitekterna Mats Elgström och Stefan Johansson på LBE-arkitekter ritat.

 

Bygga Nu var ett initiativ från Virserums Konsthall som genomfördes tillsammans med Växjö kommun, Växjöhem och TMF som en tävling för trähusfabriker. För första gången genomfördes en upphandling med tävlingsmoment för trähusföretag.

 

Träregion Småland
Träregion Småland är det samlade begreppet för råvara, utbildning, forskning, utveckling, företagsamhet och människor som är en grund för hållbar utveckling. Arbetet startades av regionförbunden och länsstyrelserna i Småland, Linnéuniversitetet, Högskolan i Jönköping, Träcentrum i Nässjö, Möbelriket i Lammhult och Virserums Konsthall.

 

Ingången till utställningen TRÄ 2013 och Tengboms studenthem som byggdes utanför Konsthallen

Ingången till utställningen TRÄ 2013 och Tengboms studenthem som byggdes utanför Konsthallen

TRÄ 2010

Trä 2010 den tredje stora träutställningen, efter Träbiennalen 2004 och Trä 2007. Sedan 2010 är hållbarhetsfrågor en central del av våra utställningar. 2009 formulerades det internationella manifestet om Nödvändighetens arkitektur. Manifestet spreds över hela jordklotet. 143 arkitektkontor från 28 länder in förslag på hållbar arkitektur.

 

Om vi vill

 

TRÄ 2010 var den tredje stora utställningen om träbyggnadskonst och arkitektur på Virserums Konsthall. TRÄ 2010 handlade om klimathotet, hållbarhet och skogens och träts roll i hållbar utveckling. I tre akter och tio scener berättade vi om klimathotet, om hur framtiden kan se ut, om vad skogen och trät betyder för klimatet. Hur ska vi bygga och bo i framtiden? Nödvändighetens arkitektur – hur ser den ut? 42 utvalda projekt bland över 140 inlämnade visades. Arkitektkontoren AIX, White och Nyréns visade dessutom sina idéer. Exempel på världens bästa(?) träbyggnadskonst visades.

 

Under året visades även. Skogens berättelser en konstutställning om skogen i utkanten av vårt medvetande, i våra minnen och fantasier, ibland skrämmande och overklig. Berättelser om och från en magisk, surrealistisk, poetisk eller främmande skog, samt slöjdutställningen Blod, slöjd och dårar.

 

På området kring konsthallen växte byggnader och annat upp i anslutning till utställningen. Arkitektstudenter från Chalmers byggde en labyrint på temat Nödvändighetens arkitektur bredvid Pappershuset och en bro över Virserumsån. Samt kojorna från barnens kojbyggartävling.

 

Programmet under Smålands Trädagar kopplade ihop klimatfrågan och hållbar utveckling med träts och arkitekturens roll i samhället. Den världsberömda japanska arkitekten Kengo Kuma, som deltog liksom bland andra den italienska arkitekten Riccardo Vanucci, Walter Unterrainer från Österrike och tidigare europaparlamentarikern Anders Wijkman.

 

Chalmers byggde en trä bro över Virserumsån. Samt del av utställningen på ovanvåningen 2010.

Chalmers byggde en trä bro över Virserumsån 2010.

TRÄ 2007

bestod av flera delar. Att bygga i trä och att leva med trä var grundtanken bakom alla delarna. Modern träbyggnadsarkitektur, industriellt träbyggande och trädesign visades. En av utställningslokalerna, Pappershuset är ett hus som i sig själv är ett exempel på trä och kreativitet i god kombination.

 

TRÄBIENNALEN 2004

Under TRÄ 2004 visades Träden berättar, Möbler och konst, Framtidens trä och Slöjdutställningen. Utställningar visades om böcker, arkitektur, slöjd, konst, forskning, snickerier. Till TRÄ 2004 byggdes även Pappershuset.

 

Ett omfattande skolprojekt genomfördes; TRÄFROSSA. En nationell möbelritartävling utlyses och uppemot 7 000 barn och unga runt om i landet ritade möbler, formgav kojor och designade pappersdrakar. Teckningarna ställdes ut. Fem vinnare till barnens möbelritartävling korades och riktiga möbelföretag byggde deras egendesignade möbler.

 

Öppetider:  

STÄNGT Ny säsong börjar 4/2 -2018

Kontakt:  

tel 0495-315 06, info@virserumskonsthall.com

Hitta oss: 

Virserums Konsthall, Kyrkogatan 34, 570 80 Virserum