Kommande utställningar

TRÄ 2019

Söndag den 14/4 invigs TRÄ 2019.

 

I samband med TRÄ 2019 anordnar konsthallen den internationella arkitekttävlingen Nödvändighetens Arkitektur. Vinnarna i denna tävling kommer att presenteras i en utställning som invigs torsdagen den 27/6.

 

 

I TRÄ 2019 visas Vibeke Mathiesen Log Lady

Ur vedklabbar, från början tänkta för vedpannan, utvecklade Vibeke Mathiesen en passion för att fotografera sågade almträbitar. Träbitar staplade på varandra med stort tålamod, utan spik och lim, som håller balansen trots att det knappt ser möjligt ut. Fotografier som en blandning av skulptur, stilleben och collage.

 

Landsbygdens kvinnliga berättelse

14/4–1/12

 

Vilka berättelser får ingå när vi talar om landsbygd och vem får representera den – bonden, skogsarbetaren och kluriga gubben? Kvinnor på landsbygden blir bullbakande fruntimmer – var finns dom unga kvinnorna, de arbetande både i yrkeslivet och de ideella pensionärerna. Hur ser deras vardag ut? Vilka förväntningar, hopp och oro bär de med sig inför framtiden?

 

Utställningen vill lyfta berättelsen om kvinnor på landsbygden. Den handlar om människors verklighet och är en av de utställningar som presenteras under konsthallens välvda tak i TRÄ 2019.

 

Lisa Fjellman är konstnär med inriktning på video och performance. Hon arbetar med ämnen som tillhörighet, utanförskap och ett undersökande av olika identiteter. Lisa har tidigare arbetat med utställningar på Virserums Konsthall såsom Virserum en dröm och Åtrå 1998 och Speed 2008.

 

Hon kommer under kommande månader fram till invigningen 14 april 2019 att arbeta på plats i Virserum med omnejd för att intervjua människor som bor och verkar på landsbygden. Vill du dela dina tankar med henne? Maila lisa.fjellman @ virserumskonsthall.com

En surrande konsthall

Hållbarhet har varit ett ledord för konsthallen i arbetet med utställningarna TRÄ som öppnar 14/4. Hur kan ett samhälle formas som fungerar för framtiden? Lösningen är en komplex väv som konsthallen fortsätter att väva. I år surrar den också.

 

Har du någonsin tänkt på att din vindruta är märkligt ren från kryp trots att du kört genom ett blommande sommarlandskap?

 

Sanningen är att det blir allt färre insekter – kryp som är viktiga för allt liv på jorden, både som pollinerare och som föda för andra vilda djur. De utför också en syssla som bidrar till att en tredjedel av den mat vi äter inte försvinner – bin pollinerar växter.

 

Att surra känns angeläget och ämnet Pollinatörer breder ut sig i konsthallen, ett tvåårigt projekt som konsthallen upprättat. I år kommer det vara extra synligt som ett speciellt tema i TRÄ 2019 men också utomhus där vi startar ett arbete i konsthallens trädgård för att skapa en gynnsam miljö för dessa pollinerande flygare. Under år 2 kommer arbetet med konsthallens yttre miljö fortsätta. Samtidigt kommer vi att skicka en vandringsutställning på just detta tema ut i till andra platser.

 

Är vandringsutställningen intressant för er? Hör redan nu av er till carolina.jonsson @ virserumskonsthall.com

 

Öppetider:  

tis-sön kl 12-17

Kontakt:  

tel 0495-315 06, info@virserumskonsthall.com

Hitta oss: 

Virserums Konsthall, Kyrkogatan 36, 577 72 Virserum